Friday, March 9, 2012

Advice :)


"Mencintai seseorang itu adalah hak kitam namun memiliki seseorang yang kita cintai tanpa ikatan sah dan halal itu bukan hak kita. Jangan pernah takut melepaskan sesuatu yang belum berhak kita miliki. Dia pasti akan kembali seandainya Allah menjadikan ia untuk kau miliki atau Allah akan menggantikan dengan yang jauh lebih baik. Jangan pernah takut untuk kehilangan sesuatu yang bukan hak kita."

09 Mac 2012 - I'm gonna stick with that advice. Yeap, maybe ada orang nanti akan judge aku. 'Apela kau ni, macam ustazah pulak bagitau tu' Eh, kejap ye cik kak, cik abang. Memang kita boleh buat keputusan dalam mencintai atau menyayangi seseorang. Tapi, jodoh dan ketentuan semua kat tangan Tuhan.

Banyak orang kat luar sana especially perempuan lah kan, jatuh cinta atau sayang dengan lelaki yang salah. Dan dorang akan start give up. Dalam bab ni kan, bagi aku, if you want a true love, you just have to wait. Your prince charming is on his way. Mungkin 'kereta' yang dorang pakai tu tengah pancit ke kan. Sabar jelah.

Dalam perjalanan kita untuk menemui orang yang betul dan seorang yang Tuhan dah takdirkan untuk kita, kita akan jumpa banyak orang yang salah. For example, ada sesetengah perempuan, kalau suka kat lelaki. Dorang akan cuba nak jadi Miss Perfect untuk lelaki tu. Maybe dorang nak jadi orang yang TERBAIK untuk laki tu. Kepada perempuan kat luar sana, kalau lelaki sayang kat kita, dorang akan terima kita seadanya. Dorang taknak kita ubah diri kita untuk dorang. Tapi, kadang kadang, perubahan tu baik juga. Bergantung lah. Kalau kita ni dulu tak rajin solat. Bila jumpa dengan seseorang yang selalu bagi nasihat supaya solat. Kita berubah ke arah kebaikan kan?

Jangan terus judge diri kita. Kita terus rasa insecure. You think that you're not good enough for anyone. Kita rasa kita tak cukup cantik, tak cukup baik, tak cukup pandai, semuanya tak cukup. Itukan buat kita tak rasa confident untuk berdepan dengan orang. You're gonna get your heart broken, more than one. That's what happens when you grow up. But you learn each time. Remember that everything happens for a reason. Just smile and be yourself :) xx

"The best love is the one that makes you a better person, without changing you into someone other than yourself.."




No comments:

Post a Comment

 
Template by Ekinn Zhareef